Aktiviteter i Bronsåldersgården 26/6 - 20/8

  • Bild 1 av 3
  • Bild 2 av 3
  • Bild 3 av 3

I bronsåldersgården kan du se hur man bodde och levde för 3 000 år sedan. Kring husen strövar fåren fritt och bakom gården finns ett grishägn där du kan se våra Linderödsgrisar. Går du upp för stigen genom skogen kommer du till en offertjärn.

Livet på bronsåldersgården

Varje dag under sommaren (26 juni - 20 augusti) är det fullt av aktiviteter i vår Bronsåldersgård mellan kl. 11.00-16.30. Testa att skjuta pilbåge, fläta ett band, göra pilspetsar av flinta eller pärlor av lera. Utforska husen som ser ut som de gjorde på bronsålderna och träffa fåren och grisarna. Vi lånar även ut bronsålderskläder. Aktiviteterna kan variera från dag till dag. Pilbågsskyttet kostar 20 kr/dag.

Nya bronsåldershus!

Vi bygger två nya hus i Bronsåldersgården. Förlaga kommer från en utgrävning i Köpinge i Skåne. Husen kommer bli 4,1x3,3 meter stora med väggar av torv på tre sidor och med tak av vass. Dessutom kommer vårt äldre bronsåldershus få en ansiktslyftning. Följ hur huset återfår sin forna glans med hälp av traditionella arbetssätt. Måndag till fredag, 26 juni till 21 juli (med reservation för att de blir klara i förtid).

Hantverksdemonstrationer

Hur går det till när man gjuter brons? Våra guider demonstrerar något av bronsålderns hantverk i gården? Måndagar och fredagar, 10 juli – 4 augusti.

Berättelser i gården - Utsänd av Solgudinnan

1 juli – 30 juli, fredag – måndag kl. 13.00 och 15.00.

Jag är Waiga, jag är vinden som sveper genom tiden, jag har kraft att röra mig över minnets bro och längs tidens tråd, jag finns i ett tidlöst evigt nu, utan början och utan slut. Då, nu sedan, allt är ett, en enda oändlighet.

 

För första gången har man nu möjlighet att träffa Waiga, en bronsålderskvinna med förmågan att förflytta sig i tiden, i vår bronsåldersgård under några veckor i sommar. Hon tar er med på en tidsresa till bronsåldern där ni får lära känna några av dåtidens Tanumsbor, Akaz, Nenna, Alawin Glicc och Glär – personer som vi återskapat utifrån arkeologiska fynd från gravar och boplatser. I en berättelse om deras liv och äventyr får ni inblick i dåtidens vardagsliv i Tanum. Berättelsen bygger på fakta och vetenskap men händelseförloppet är påhittat. Skådespelerskan Eva Dal levandegör och gestaltar delar av vår berättelse ur boken ”En enda oändlighet”.

Berättelsen framförs utomhus i vår bronsåldersgård bland bräkande får och i solljus som strilar genom lövverket om det inte regnar förstås, då går vi in i ett av våra bronsåldershus och tänder en brasa som värmer medan vi lyssnar på berättelsen om vardagslivet i Tanum på bronsåldern och om resor till när och fjärran. 

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:38