Månfest 6/8

Månens skiva på natthimlen har varit betydelsefull för äldre tiders tideräkning. Vid fullmånetid hölls fester och ting. Vi hälsar augustimånen välkommen med en ordentlig fest på gården med show, mat och musik.

Under bronsåldern var hela världsrymden ett mysterium. Antagligen trodde den tidens folk att det som hände i rymden var kopplade till gudarna. Det var väldigt viktigt att hålla reda på olika händelser i rymden: när månen var full eller ny, när våren var på väg så att man skulle kunna så, när solen stod som lägst firades vintersolståndet, och när den stod högst på himlen i juni firades årets kortaste natt och längsta dag, sommarsolståndet.  På Vitlycke har vi haft som tradition att högtidlighålla denna dag i runt tjugo år.

Ny tradition

I sommar startar vi en ny tradition och inför en Månfest i början av augusti då månen är som störst när vi betraktar den här från jorden. Månens skiva på natthimlen har varit betydelsefull för äldre tiders tideräkning. Vid fullmånetid hölls fester och ting.  I år hälsar vi augustimånen välkommen för första gången med en ordentlig fest på gården med show, mat och musik. Café Bronze håller grillen varm.

16.00 Dansgruppen Manungo minglar, dansar och spelar.

16.30 Introduktion till programmet, platsen och varför vi firar Månfest.

17.00 – 17.30  Hör berättelsen om hur bronsåldersflickan Glär vigs till prästinna i fullmånens sken ur vår bok, ”En enda oändlighet”.  Framförs av skådespelerskan Eva Dal.

18.00 Dansworkshop för och med publiken, Manungo.

19.00 Bronsåldersaktiviteter, pröva på forntida hantverk , pynta och ansiktsmåla dig.

20.00  ”Voltigör i solhjul” akrobat, Kajsa Bohlin.

20.30  Manungo eld- och dansshow.  

Ca 21.00 Slut

MANONGU - Fåglar, Teaser 1 from MANONGU - Sukumadance in Sweden on Vimeo.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:50