Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Upptäck Vitlycke museum!

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 4

Vitlycke museum är besökscenter för världsarvet Tanums hällristningar. I direkt anslutning till museet finns den mest kända hällristningen i Skandinavien – Vitlyckehällen. Man kan lära sig mer om hällristningarna och tiden de kommer ifrån i museets utställning.

Under sommarmånaderna går det dagliga guidningar till hällristningarna och i Bronsåldersgården kan man prova på hantverk och skjuta pilbåge. Vitlycke museum är öppet från april till början av november.

Entréavgift

Fri entré

Butik/café

Museibutiken har samma öppettider som museet. Här hittar man böcker, textilier, keramik, glas och smycken, med mera.

Caféet har öppet sommartid.

Vad finns att se?

Hällristningarna i världsarvet:

 • Vitlyckehällen, 300 meter från Vitlycke museum. Här ser du ett myller av bilder – skepp, människor, djur och skålgropar tillsammans med Sveriges mest kända hällristning ”Brudparet”. I anslutning till Vitlyckehällen finns en stig som leder till ett antal mindre ristningar och till två gravrösen.
 • Aspeberget, 700 meter från Vitlycke museum. Aspeberget har kallats "Det heliga berget". Det är översållat med ristningar, här finns sju olika hällar att besöka. Stigen runt berget är ca 800 meter lång.
 • Litsleby, 2 km från Vitlycke museum. Här möter vi Spjutguden som är över 2 meter lång. Kanske föreställer den föregångaren till asaguden Oden. Följ stigen ca 100 meter till en ristning med en grupp ryttare beväpnade med sköldar och spjut.
 • Fossum, 5 km från Vitlycke museum. Här finns en sammanhållen komposition av bilder med människor, skepp, fotsulor, djur och skålgropar. Följ stigen 200 meter till hällristningen Balken med sin vackra solhäst.

Utställningen ”Bilder, bronser & berättelser” handlar om hällristningarna och perioden då de höggs in i berget. Arkeologiska fakta blandas med en påhittad historia om en bronsåldersfamilj från Tanum.

Bronsåldersgården är en utomhusutställning där du kan se, och gå in i, husen man bodde i för 3000 år sedan.

Boka en egen guide

Vitlycke museum har ett brett utbud av guidningar från 30 minuter introduktion i vår hörsal till långa vandringar i världsarvet. Den vanligaste visningen är 60 minuter och går till Vitlycke hällen och Bronsåldersgården. Fullständigt utbud hittar du här.

Hur tar man sig hit?

Med bil

Från E6:an tag avtag 105 mot Tanumshede. Följ skyltning "Vitlycke museum" från Tanums kyrka. Vi erbjuder gratis parkering på vår parkeringsplats, som rymmer 140 personbilar.

Med kollektivtrafik

Till Tanumshede tar man sig med buss eller tåg. Bussarna stannar i Tanumshede centrum (3 kilometer från museet) och Tanums shoppingcentrum (2,5 kilometer från museet) medan tågen stannar vid Tanum station (5 kilometer från museet). Den busshållplats som ligger närmast Vitlycke museum är Hoghem. Därifrån är det ca 500 m att gå till museet. Följ vägen västerut, skyltat med Tanums camping.

Klicka här för att söka din resa hos Västtrafik.

Tillgänglighet

Fullständig tillgänglighetsinformation hittar du i Tillgänglighetsdatabasen.

Om man vill undvika trappor från parkeringen till museet tar vänster vid trappan och följer stigen. När stigen delar sig vid nästa trappa, ta till höger och följ stigen uppför slänten till entrén.

Avståndet från parkeringen till Vitlyckehällen är 300 meter. Underlaget på stigen är grus och lutningen upp till hällen är måttlig.

Senast uppdaterad: 2023-08-14 10:38