Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Boka en guide!

Vitlycke museum erbjuder guidningar och visningar för både stora och små grupper. Visningarna vänder sig till såväl privatpersoner som företag, till bussresearrangörer och inte minst skolor. Man kan få en guidning från en timme till en guidning på fyra timmar där man besöker ristningar som ligger långt från vägar och turiststråk.

Bokningsinformation

För att boka en visning kontakta oss:
e-post: vitlyckemuseum@vgregion.se

Vi tar emot bokningar året om, med reservation för när hällristningarna ligger under snö och is.

All eventuell transport till och från hällristningsområdena står beställaren för.

Spjutgudens häll - hällristningar för alla

Gemensamt reser vi genom Världsarvet till Litslebyhällen. Guiden stiger på bussen vid museet och berättar under resan (2 km) om Världsarvet. Ristningen är lätt att ta sig fram till. Det är nära mellan bussparkering och ristning och det finns ramper för rollatorer och rullstolar, samt information för synskadade. På hällen möts vi av en stor mansfigur beväpnad med ett spjut och en armada med skepp. Vi berättar om bronsåldern och hällristningarnas tid, och om den kunskap som finns idag om dåtidens bilder. 

1 timme │ Max en buss │1500 kr 

 

Vitlyckehällen på en timme

Upplev bronsåldern på en timme. Bilderna på Vitlyckehällen skapades för länge sedan av de människor som då levde sina liv i Tanum. Här finns hundratals ristningar som berättar om livet, döden, fruktbarhet och andra frågor som är viktiga i människors liv, då som nu. 

1 timme │Max en buss │1500 kr 

Vitlyckehällen och bronsåldersgården

Upplev bronsåldern på en timme. Bilderna på Vitlyckehällen skapades för länge sedan av de människor som då levde sina liv i Tanum. Här finns hundratals ristningar som berättar om livet, döden, fruktbarhet och andra frågor som är viktiga i människors liv, då som nu. I bronsåldersgården får du en upplevelse av hur vardagen gestaltade sig; hur människor och djur levde tätt ihop, genom årets växlingar. 

1.5 timme │Max 40 personer/guide │2000 kr 

Rundtur i Världsarvet - för dig som vill se mer

Inom Världsarvet ryms flera större hällristningsområden, vi besöker ett par av dessa, och fördjupar oss i mängden av bilder, jämför likheter och olikheter i bilddetaljer, utforskar landskapet och hällarnas placering. Vad berättar bilderna, och de utvalda platserna, vilka kopplingar kan vi göra till andra platser i världen där man funnit liknande bilder? Vilka hällar som är lämpliga för din grupp diskuteras vid bokningstillfället. 

2,5 timmar │ Max en buss │ 3300 kr 

Nattvisning - hällristningar i nattmörkret

En visning av hällristningarna i ficklampans sken är en upplevelse utöver det vanliga. Vi ser hällristningarna framträda i släpljus, tydligare och mer detaljerat än på dagen. Guiden berättar om de 3000 år gamla bilderna, om hällristarna och deras värld. Klä dig varmt och oömt inför ett nattligt äventyr på hällarna, och tag gärna med en ficklampa för att göra egna utforskningar i mörkret. Nattvisningen går att boka från slutet av juli till slutet av maj, så länge hällen är isfri.

1,5 timme │ Max 25 personer │ 4000 kr 

Det gömda världsarvet

Vitlycke museums arkeologer tar dig med till sina favorithällristningar, långt bortom de stora turiststråken. Här kan vi föreställa oss vad hällristarna själva såg när de valde plats för sina bilder. Tillsammans utforskar vi bilderna, landskapet och hällarnas placering. Med hjälp av vatten och frottageteknik tar vi fram hällristningar som är osynliga för blotta ögat.

Ca 2 timmar │ Max 20 personer │ 3000 kr 

Hällvetaren

Den här vandringen kan förändra dig i grunden, kanske för livet! Vandringen genom det 8000-åriga landskapet är en resa i tid och rum. Den tar dig till de stora viktiga ristningar som förblivit omålade. Ett måste för alla som är särskilt intresserade av att både röra sig i naturen och ta del av den unika skatt hällristningarna utgör.

Ca 4 timmar │ Max 25 personer │ 6000 kr 

Öppettider

Utanför ordinarie öppettider tillkommer 500 kr per timme och personal.

Senast uppdaterad: 2023-11-28 09:33