Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kost på sten- och bronsåldern

Föreläsaren Anna Tornberg och två skelett.

”Ben ljuger aldrig”, osteologen Anna Tornberg kommer och förgyller Vitlycke med spännande berättelser om diet, hälsa och sekundära produktrevolutionen.

För ungefär 6000 år sedan övergick människor i södra Skandinavien till att bli bönder och boskapsskötare - den neolitiska revolutionen. Från början tycks de primära produkterna, så som kött, ha varit viktigast för människorna. Allt eftersom befolkningen ökade, människor fick nya kunskaper och tekniken utvecklades, så övergick fokus till de sekundära produkterna, så som mjölk, ull och arbetskraft. Den här utvecklingen har kallats den sekundära produktrevolutionen och innebar att människorna kunde börja bygga upp ett överflöd. Överflödet triggade handel, men också ökande sociala hierarkier.

Hur har de här förändringarna påverkat människorna när det gäller deras diet och hälsa? Med utgångspunkt i sydsvenskt skelettmaterial från stenålderns slutskede och bronsålderns början, berättar jag om förändringar i diet, hur människor mådde och hur samhället tog hand om sina sjuka och skadade. Jag berättar också lite om de metoder som vi använder för att få ny kunskap om det förgångna genom att studera de människor som faktiskt levde då. Vi osteologer brukar hävda att ”ben aldrig ljuger”!

Lördagen 26/9 kl. 14.00 i Café Bronze.

Föreläsningen är gratis, men man behöver föranmäla sig - ring 010-441 43 10, begränsat antal platser.

Senast uppdaterad: 2020-08-28 14:02