Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ullåldern

Får som betar i en förhistorisk miljö.

Välkommen på en spännande föreläsning med Serena Sabatini som berättar om den roll som ull spelat i historien. ”Ullåldern” - introduktionen av ull och ullhandeln i Europa under andra milleniet f.v.t.

Redan för över fyra tusen år sedan var framställning av ylletextilier storskalig i Mellanöstern och i östra Medelhavsområdet. Väldigt snabbt spred sig hantverket västerut; handeln med ull, garn och textilier når och utvecklas även i Europa under andra milleniet f.v.t. Vi ser det bland annat i danska bronsåldersgravar med ekkistor som bevarat organiskt material mycket väl. Föreläsningen kommer att presentera forskningsläge kring ull, får och Europas tidiga textilekonomier. Det blir en resa genom nätverk som förändrade kontinentens ekonomi och samhällen från Medelhavet till Skandinavien.

Lördagen 31/10, kl. 14.30 i museets hörsal.

Föreläsningen är gratis, men man behöver föranmäla sig - ring 010-441 43 10, begränsat antal platser.

Senast uppdaterad: 2020-10-05 08:38