Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bronsålderns ullekonomi 16/10

En föreläsning som ger en introduktion till ullen och ullhandeln i Europa under andra milleniet f.v.t. Ett spännande projekt på Göteborgs universitet som anlägger ett nytt perspektiv på ullproduktion och dess betydelse under bronsåldern.

Söndagen den 16 oktober kl. 13:00.

Vitlycke museum, hörsalen.

Föreläsningen livesändes även här och på Facebook.

Fri entré, först till kvarn. 

Fårherde och fårskötsel börjar flera tusen år f.v.t troligen i dagens Iranska bergsområde. Ullen används däremot inte så tidig, förhistoriska får var inte så ’ulliga’ som många kanske tror, och det är inte förrän omkring fjärde millenniet f.v.t att ullen blir en ”riktig råvara”. I slutet av tredje millenniet f.v.t. vet vi dock att framställning av ylletextilier har inte bara etablerat sig utan redan är storskalig i både Anatolien och Mesopotamien. Väldigt snabbt spred sig hantverket västerut till Medelhavsområdet. Produktion och handeln med ull, garn och textilier når och utvecklas även i kontinental Europa under andra milleniet f.v.t. Vi vet det bland annat av de spektakulära fynd från de danska så kallade ekkistegravar från bronsåldern som bevarat organiskt material mycket väl. Flera ullplagg används där av både män och kvinnor.

Föreläsningen kommer att presentera forskningsläge kring ull, får och Europas tidiga textilekonomier. Det blir en resa genom nätverk som förändrade kontinentens ekonomi och samhällen från Medelhavet till Skandinavien.

Läs mer om projektet på Göteborgs universitets hemsida.

 

 
Senast uppdaterad: 2022-10-14 14:35