Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Svamputställning 29/8

En kvinna, i skogen, med en konstig svamp

Vill du lära dig mer om svampar i Sverige? Den 29 augusti kl 11.00 kommer svampkonsulenten Theresia Lückner till Vitlycke museum. Café Bronze har specialkomponerad meny som serveras under dagen.

Theresia kommer ha med sig matsvampar, dess förväxlingar, oätliga svampar och förhoppningsvis några av våra giftigaste svampar i Sverige.

​Har du hittat en svamp som du vill ha artbestämd? Ta med dig den till Vitlycke där Theresia kan berätta vilken sort du hittat.

Du är välkommen med eller utan egna svampar.

Special meny  29/8  från Cafe Bronze

Toast med kantareller, vitlök & timjan, toppad med ost från Grebys Mejeri  98:-

Mustig höstgryta fylld med svamp, rosmarin & rödvin samt honungsrostad potatis 165:-

Det går även bra att välja från vår ordinarie meny.

Om Theresia Lückner:

Svampkonsulent som bor i Stenungssund.  Hon rör sig mycket i Svartedalen i Västra Götaland. Theresias största intresse är matsvamp och dess förväxlingar.

I Sverige har vi ca 100 sorter som räknas till matsvamp och drygt 70 av dem har hon haft turen att hitta och plocka. I år blev hon utsedd till årets Svampkonsulent av svampkonsulenternas riksförbund. ”Det är verkligen en ära som gör mig riktigt glad”, säger Theresia.

​Vad är en svampkonsulent?

Som svampkonsulent har Theresia en grundutbildning i svampkunskap, hon har koll på de senaste rönen, nytta och risker med svamp. Hon har också kunskap om vilka svampar man tryggt kan plocka, äta och vilka du bör låta bli. Theresia vet också hur man hanterar och tillagar svamp, samt när och hur du kan finna olika svampar. Men alla dryga 10 000 arter av svamp, som faktiskt finns i Sverige, kan hon inte helt. ”Men om det är något jag är osäker över har jag kontakter där jag kan få hjälp och svar” säger Theresia.

Senast uppdaterad: 2021-08-26 11:55