Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tvinnat band

Att spinna och tvinna fibrer för att göra garn, trådar och rep är uråldrigt. Att spinna för hand var något som människor sysselsatte sig med redan under stenåldern. Detta vet vi eftersom arkeologer hittat så kallade sländor och sländtrissor från den tiden på många platser runt om i europa.

För att göra sina trådar starkare kunde man tvinna dem för att göra snoddar, skärp, hårband eller till och med rep. Något som var extra viktigt under vår förhistoria då det garn man spann oftast bestod av en enda tråd som blev väldigt skör och lätt att dra av. När du tvinnar garn så snurrar sig trådarna om varandra och blir därför betydligt starkare och står emot mer slitage. Dessutom blir det väldigt fint!

För att tvinna ett band behöver du: Garn (gärna i flera färger), en sax, ett måttband samt något att fästa dina trådar i. En kompis eller anhörig med bra tålamod går också bra. 

1. Välj ut dina snyggaste växtfärgade ullnystan (eller färgglada syntetgarn). Du kan tvinna en snodd med så många olika färger du önskar. Desto fler trådar du använder desto tjockare blir din snodd. Två eller tre trådar brukar vara en bra start.

trådar

2. Ta hjälp av en kompis, förälder, ett dörrhantag eller en stol för att fästa dina trådar. Tänk på att dina trådar behöver vara fyra gånger så långa som du vill att din snodd ska bli. Det är bättre att ta för mycket än för lite garn.

3. Håll trådarna spända och börja snurra tråden åt samma håll. Ju mer du snurrar desto starkare och mer jämn kommer din snodd att bli.

4. När snodden börjar vilja “dra ihop sig” kan du sluta snurra/tvinna. Ta änden av dina trådar och vik uppåt så att de tvinnade trådarna är dubbelvikta. Håll tråden spänd med din andra hand.

tvinnade trådar

5. När trådarna ligger jämnt kan du släppa taget och låta trådarna snurra ihop sig. Snodden kommer med störa sannolikhet få flera “fnurror” som sticker ut - ingen fara. Dra ut snodden ordentligt med hjälp av dina fingrar och knyt sedan en knut i änden. Nu har du ett starkt band.

 

 

Senast uppdaterad: 2020-11-17 16:17