Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hällristningarna vid Litsleby

Ristningen vid Litsleby ligger två kilometer söder om Vitlycke museum. Hällen domineras av en 2,3 meter lång krigare, den så kallade Spjutguden.

På Litslebyhällen finns ungefär 250 bilder. De flesta av dem är ristade under slutet av bronsåldern och tidig järnålder. Hällen omnämndes första gången 1751 och är därmed den tidigast omnämnda ristningen i världsarvsområdet. Utöver den stora imålade ristningsytan finns också en mindre omålad yta med ristningar till höger om trärampen.

Spjutguden

Mitt på hällen finns en 2,3 meter hög krigare inhuggen. Att mannen täcker flera tidigare ristningar gör att vi tror att han är en av de sista - om inte den sista - bilden som huggits in på ytan. Människofigurer i den här storleken är ytterst ovanliga, endast den så kallade skomakaren i Brastad kommer i närheten av krigarens storlek. Mannen har ibland tolkats som en krigsgud. Kanske är det en tidig Oden, eller Tyr, som vi ser på hällen.

Båtar från järnåldern

Här finns flera båtar som är ristade under tidig järnålder. De tydligaste exemplen på järnåldersbåtar är två nästan identiska 2,8 meter långa skepp. De påminner mycket om den så kallade Hjortspringsbåten som hittades i en mosse i Danmark på 1880-talet. Hjortspringsbåten lades ned i mossen som ett krigsbytesoffer under tidig järnålder. Det är den enda bevarade båt som påminner om hällristningarnas båtar, därmed är den en viktig länk för att förstå ristningarna.

Striden vid Tegneby

Från Litslebyhällen går en stig upp i skogen. Efter ungefär hundra meter kommer man till en nästan helt horisontell ristningsyta - Tegnebyhällen. På hällen ser man vad som tycks vara en stridsscen. Ryttare med spjut och fyrkantiga sköldar rider mot varandra. Sköldarna är av en typ som användes under tidig järnålder och därmed kan vi datera ristningen till denna period. Ovanför hällen ligger en grav, en stensättning, också den från järnåldern.

Hitta hit

Kör 1 km söderut från museet mot Kville, tag höger och kör 1 km fram till parkeringen på vänster sida. Ristningen är anpassad för rullstolsburna och försedd med en taktil skylt.

Senast uppdaterad: 2016-11-04 11:47