Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tillgänglighet

Vitlycke museum är besökscenter för världsarvet Tanums hällristningar. För att besöka Världsarvet Tanums hällristningar behöver du själv transportera dig till de olika hällristningslokalerna. Hällristningarna finns utomhus i Tanums världsarvsområde. - Här hittar du samlad information om tillgänglighet på Vitlycke museum samt information om vilka platser med hällristningar med bäst tillgänglighetsanpassning.

Besök Vitlycke museum

Fullständig tillgänglighetsinformation hittar du i Tillgänglighetsdatabasen.

Den som vill undvika trappor från parkeringen till museet tar vänster vid trappan och följer stigen. När stigen delar sig vid nästa trappa, ta till höger och följ stigen uppför slänten till entrén. Önskar man ta hissen upp till museet ringer man på porttelefonen vid gavel på museet. 

  • Museet har fyra toaletter varav en är en stor toalett med plats för rullstol.
  • Vid garderoben finns en rullstol för den som vill låna.
  • Museet har café, butik och reception med informationscenter.
  • Det finns en utställning om livet på bronsåldern inomhus på museet.
logo med text TD och text tillgänglighetsdatabaseb

Tillgänglighetsdatabasen

TD är idag den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen. Det handlar om allt från fiskeplats, slott och hotell till vårdcentral, bibliotek och museum.

Litsleby spjutguden.

Litsleyby- tillgängligt för alla

Litslebyhällen ligger ca 2 km från Vitlycke museum. Här är det lätt att ta sig fram till hällristningarna. Det är nära mellan bussparkering och ristningar och det finns ramper för rollatorer, rullstolar, barnvagnar samt information för synskadade.

hällrsitningar med tjurar, renar.

Aspeberget-tillgänglighet

Aspeberget ligger 700 meter från Vitlycke museum. Tillgänglighetsanpassad parkering finns, varifrån man kan ta sig med rullstol till den första hällen. Stigen runt berget är ca 800 meter lång.

Besökare tittar på hällristningarna.

Vitlyckehällen-gångavstånd

Från parkeringen leder en 300 meter lång grusväg fram till Vitlyckehällen. Underlaget på stigen är lös och ojämn och lutningen upp till hällen är måttlig. Alla ristningar är ifyllda med färg och har informationsskyltar. I anslutning till Vitlyckehällen finns en stig som leder till ett antal mindre ristningar och till två gravrösen. Stigarna är försedda med trappor för bättre tillgänglighet.

ett barn och kvinna i bronsålderskläder.

Bronsåldersgården

Bronsåldersgården ligger 50 meter bakom museet. Gården är en rekonstruerad utomhusutställning med långhus som visar hur bronsåldersmänniskor levde och bodde i för 3000 år sedan. Gången från museet till bronsåldersgården är grusad och gården har en stengång med ojämnt underlag.


Senast uppdaterad: 2024-01-11 16:37