Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skomakeren - världens första avbildade hällristning?

  • Detalj av Peder Alfsöns teckning med Skomakaren till höger. Källa: SHFA
    Bild 1 av 4
  • Peder Alfsöns teckning i sin helhet. Källa: SHFA
    Bild 2 av 4
  • Brunius dokumentation. Den övre delen är till vänster, den nedre till höger. Källa: ATA
    Bild 3 av 4
  • Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningars dokumentation av hällen från 2004.
    Bild 4 av 4

Den första avbildningen av en hällristning gjordes för nästan 400 år sedan. Läkaren Peder Alfsön tecknade 1627 av en häll i Brastad i mellersta Bohuslän. Han "missade" dock en liten detalj och bytte kön på en av våra mest kända hällristningar.

Den norske lektorn och läkaren Peder Alfsön besöker 1627 en hällristningsplats inte långt från Brastads kyrka. Den mest iögonfallande bilden på denna häll är en bild av en man kallad Skomakaren, han är 1,5 meter lång och håller en yxa eller hammare i ena handen. Alfsön gör vid besöket en teckning, färglagd med vattenfärg, som förställer bilderna på berget. Denna avbildning är den äldsta vi har av våra Bohuslänska hällristningar, vissa hävdar till och med att det är världens äldsta avbildade hällyta.

Med tanke på att Peder Alfsön var läkare till yrket, och därför kan antas veta hur en människokropp ser ut, är det något förvånade att Skomakaren avbildas som kvinna. Hällristningen ganska uppenbara bevis på manlighet kommer inte med på målningen och hällristningen förses med två påhittade bröst. Han passade på att ge vår skomakare ett glatt ansiktsuttryck också.

Vad som drev doktor Alfsön till denna könkorrigering kan man bara spekulera kring. En tanke är att bronsålderns nakenhet var lite för mycket för 1600-talet, det gick helt enkelt inte för sig att visa ett manligt könsorgan i det tillstånd det är frågan om här. Enligt den idén skulle det vara mer ok med nakna kvinnobröst, någon med kunskaper på synen på den nakna kroppen på 1600-talet kanske skulle kunna sprida ljus över denna fråga.

Man kan roa sig med att jämföra de andra ristningar som Alfsön tecknar av med hur de ser ut på modernare avbildningar. Hällytan har tryckts ihop av Alfsön och figurerna har därför flyttats i förhållande till varandra, men detaljerna gör att de ändå går bra att känna igen och nästa alla går att identifiera.

Skomakaren fortsätter sin tillvaro som kvinna i nästa 200 år tills han avbildas nästa gång 1815 av Carl Georg Brunius, som kommer närmare verkligheten med sin avbildning.

Eftersom Alfsöns besökte hällristningen i Brastad då Bohuslän fortfarande var en del av Norge, som i sin tur var en del av Danmark, finns teckningen idag på Rigsarkivet i Köpenhamn.

Senast uppdaterad: 2017-03-01 14:14