Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hällristningarna vid Fossum

Barn som tittar på hällristningar med hjälp av ficklampor.

Här finns en sammanhållen komposition med bilder av människor, skepp, fotsulor, djur och skålgropar. Några hundra meter österut ligger Balken, där man kan se omålade ristningar.

Fossum är en högt belägen hällristning som aldrig, till skillnad från de flesta andra hällarna i världsarvet, har varit i kontakt med bronsålderns hav. Däremot ligger den nära en annan sorts kommunikationsled. Vägen till Bullarebygden passerar några meter från ristningen. Längs vägen ligger det ett pärlband av ristningar; det är uppenbart att detta är en väg med mycket gamla anor.

En ristares verk?

Denna hällristning är mycket kompakt, den lilla bergytan är sprängfylld med bilder. Bilderna är mycket lika varandra i stil och utförande; alla båtar ser likadana ut och människorna verkar alla vara stöpta i samma form. Kan denna häll vara ett verk av en enda person? Trots att bilderna är lika varandra i stilen är innehållet varierat; här trängs Fossumkvinnan med krigare, musiker och dansare med jägare, hjortar med hundar.

Ristningarna på Balken

Från huvudhällen leder en stig åt höger. Följer man den kommer man till den omålade ristningen Balken. På den högra delen av hällen finns en solhäst inhuggen, det är en av de vackraste hällristningar världsarvet kan erbjuda. Liknande solhästar finns inristade på bronsföremål och avbildade som statyetter från bronsåldern. Tolkningen av dessa hästar är att de drar solen över himlavalvet på dagen, för att på kvällen lämna över till nattskeppet som tar solen tillbaka till öster.

Hitta hit

Sväng norrut från museet mot Tanumshede. Sväng höger vid kyrkan, tag sedan första till vänster. Efter 3 km ligger parkeringen på höger sida. Ristningarna ligger på vänster sida av vägen.


Senast uppdaterad: 2024-02-15 13:41