Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mer om Båtarna på Vitlycke

En idéskiss över lekplatsen Båtarna på Vitlycke.

Anläggningen består av två skepp som ligger uppdragna där stranden låg i början av bronsåldern. Ett är på väg ut till havs för en resa, det andra är just hemkommet från handelsfärden.

Skeppet som är på väg ut på en lång resa till främmande länder och okända kulturer, är lastat med skinn och bärnsten, varor som kan ha varit viktiga att ha med sig härifrån för att kunna bedriva handel med andra länder. Det okända landet som skeppet till slut landar i finns också representerat i form av lekredskap. Här får du klättra upp för en klippa i form av en klättervägg och leta dig fram till rätt väg genom en skog. I det främmande landet finns klassiska lekplatsinslag som stubbar och stammar med klättergrepp. Det stormande havet finns såklart och på platsen.

Det andra skeppet, som precis har kommit hem från sin långa resa, är lastat med brons. Det ligger väl förankrat med sin dyrbara last och har bundits med två rep, ett i varje bogspröt i fören. Ett upptill och ett nedtill, för att inte blåsa bort i vågorna. Dessa rep inbjuder till balansgång, och hela ytan sätter fantasin och rollspel i rörelse.

För den som vill ta det lugnt, finns flera ytor och terrasser, där man både kan överblicka leken, men också fylla på lekbatterierna med en matsäck.

Båtarnas ligger nära den naturliga strandlinje som fanns under bronsåldern och ger därmed besökaren en bild av hur dessa båtar en gång har funnits i landskapet, i förhållande till hällristningarna. Havet som finns representerat på platsen återspeglar havet som en gång fyllde viken i Vitlycke och är på så sätt inte bara en lekyta utan också ett pedagogiskt inslag i museet. Skeppen här lastade med varor, i form av bilder, som representerar handelsvaror bronsåldersmänniskan hade med sig härifrån och som de tog med sig hem från resor. Dessa bilder inspirerar till rollspel samtidigt som de ger besökaren information om bronsåldersmänniskans långväga kontakter och resor.

Vi vill att utställningen skall inspirera till lärande och lek som främjar fantasi, fysisk aktivitet och tränar barnens motoriska förmåga. Vi vill också levandegöra bronsåldern så att barn och föräldrar ska kunna ta del av berättelsen om bronsåldern i Tanum och världen tillsammans på ett spännande, upplevelsebaserat och interaktivt sätt. .

Hör Uffe Kurtzweil, som formgett platsen, berätta om båtarna på Vitlycke.

Senast uppdaterad: 2020-06-12 15:06