Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Östfolds hällristningar

Hällristningarna i Solberg.

Om man sett sig mätt på hällristningarna i Bohuslän kan man med fördel ta sig över gränsen till Norge och Östfold. Längs den så kallad Oldtidsruta finns ett stort antal ristningsplatser tillsammans med andra fornlämningar, till exempel gravfält från brons- och järnåldern. Platserna är föredömligt skyltade och en del av ristningarna är innovativt presenterade med permanent nattbelysning.

Solbergstornet vid E6an är en bra startpunkt för utforskandet av Östfolds förhistoria. Här finns en utomhusutställning som berättar om hällristningarna och andra fornlämningar i området. Länkar till mer information och kartor hittar du i slutet av den här artikeln.

Solberg – besöks bäst på natten

Solbergsfältet har två hällar med bilder. Den första man kommer till har en mängd figurer ristade högt uppe på hällen. Kompositionen är extremt kompakt, det verkligen kryllar av bilder på den lilla ytan. Båtarna dominerar, tillsammans med skålgropar, några djur samt människor med händerna sträckta mot himlen. Några av människorna sticker ut. I mitten av hällen finns en person som håller i en cirkel med en pick i, är det en sköld eller kanske en solsymbol? Till höger står en krigare i sin båt, han är utrustad med en hjälm med horn och en svärdsskida med en vingad doppsko (Doppskon är det som sitter längs ner på svärdsskidan, bra att använda när man åldersbestämmer hällristningar, läs vår artikel om hur gamla ristningarna är för mer info). Hällen bjuder även på tre stycken fyrhjuliga vagnar, bronsåldersmänniskornas transportmedel på land.

Den andra hällen når man via en bred spång. Tummen upp för tillgänglighetsarbetet här! Den största behållningen bjuder ett kvällsbesök på. Hällen är nämligen utrustad med permanent belysning som tänds nattetid. Effekten är spektakulär, när de ristade bilderna ljussätts från sidan lockas deras tredimensionella kvalitéer verkligen fram.

Hornes – båtar, båtar, båtar

Från parkeringen är det 400 meter att gå till ristningen. Väl framme möts man av 22 massiva båtar ristade på en relativt brant häll, samtliga skepp ser ut att stäva mot horisonten i väster där solen gick ner i det dåtida bronsåldershavet. Förutom skeppen finns det några människofigurer och skålgropar inknackade, en av människorna ser ut att vara på väg att ta ett språng med benen böjda och armarna uppsträckta. Under 1970-talet genomfördes arkeologiska utgrävningar framför hällen då man hittade en stenkonstruktion, kanske en låg inhägnad eller en plattform. Jorden var färgad svart av eld och täckt med krossade krukskärvor, nästan som om man stått och kastat kärlen mot berget.

Björnstad – norra Europas största hällristning

Björnstadsskeppet är antagligen den mäktigaste bilden som finns i hällristningsområdet Bohuslän/Östfold. Denna 4,5 meter långa båt är en av norra Europas största enskilda hällristningar. Besättningen består av 48 så kallade bemanningsstreck och fyra stora människofigurer i för och akter. Skeppets djurhuvudformade stävar placerar det i bronsåldern andra hälft, det knackades in i berget för 2 800 år sedan. Även denna häll är försedd med belysning som nattetid gör besöket än mer sensationellt. En 400 meter lång stig leder dig från parkeringen till ristningen.

Begby – en häll det svänger om

Begbyområdet erbjuder två stora hällar (Gullskårfältet och Skolfältet) tillsammans med ett antal mindre ristningar och gravhögar, fördelade längs en två kilometer lång vandringsled. Här kan man besöka två av Östfolds mest kända hällristningar – Begbymannen och Dansaren. Dansaren uppvisar den karakteristiska ”charlestonspark” som man också kan se på många ristningar i Bohuslän. Utöver dessa herrar finns här en, i det närmaste, komplett samling bronsåldersbilder: skepp, djur, skålgropar, vagnar och nätfigurer.

Detta låter väl spännande! Mer information hittar du här:

Visit Östfolds informationssida om Oldtidsruta med karta i dpf-format.

Östfolds fylkeskommuns informationssida om Oldtidsruta.

Trevlig resa!

Senast uppdaterad: 2018-03-01 15:42