Bilder, bronser & berättelser
Utställningen på Vitlycke museum tar dig med på en tidsresa till bronsålderns värld i Världsarvet i Tanum.
Utställningen på Vitlycke museum tar dig med på en tidsresa till bronsålderns värld i Världsarvet i Tanum. Du lär känna några av dåtidens Tanumsbor, Akaz, Nenna, Alawin, Glicc och Glär – personer som återskapats utifrån arkeologiska fynd från gravar och boplatser. I berättelsen om deras liv och äventyr får du inblick i dåtidens vardagsliv i Tanum, och du får följa med på spännande resor ut i Europa i jakten på det gyllene bronset.
Berättelsen bygger på fakta och vetenskap men händelseförloppet är fiktion. Brända ben funna i en bronsåldersgrav vid Ridareberget i Tanum har gett upphov till förfadern Akaz som lär sig bronsgjutningens hemligheter på sina färder i Europa. Hans ättlingar Alawin och Nenna ligger begravda på samma gravplats i Tanum och har i berättelsen fått en viktig roll bland annat vid ristandet av den stora Vitlyckeristningen. I berättelsen är det deras bröllop som är avbildat på hällen, och som idag kallas ”Brudparet”.
Kunskap om bronsåldern
Även de fakta som ligger till grund för berättelsen om Akaz och hans ättlingar finns med i utställningen. I faktadelen blandas information om livet i Tanum på bronsåldern med utblickar i Norden och världen. Vi vill ge en bild av hur landskapet och samhället såg ut, hur vardag och fest tedde sig, vad människorna i Tanum trodde och visste. Nedslag runt om i Europa ger en bild av vad som hände i andra delar av världen samtidigt som bilderna knackades in på berghällarna i Bohuslän.
Bilder på berget
Hällristningarna är en mycket viktigt del i utställningen. Vad finns det för olika tolkningar av de bilder vi finner på hällarna ute i världsarvet? Vem gjorde bilderna? Hur gjorde man dem och varför? Frågorna är många och svaren ännu fler, bildernas betydelse är fortfarande i mångt och mycket en gåta och förslagen till tolkning är därför många. Andra frågor är lättare att svara på: varför håller bilderna på att vittra bort och vad kan man göra åt det? Hur gamla är de och hur kan man vara så säker på det?
Bilder, bronser och berättelser vill ge svar på de frågor våra besökare ställt under årens lopp. Ett besök på Vitlycke museum ger många svar, och hela berättelsen där fiktion och fakta läggs samman blir till en unik helhetsupplevelse. Utställningen är en upplevelse för hela familjen – det finns massor av rolig kunskap att söka lite varstans i titthål och lådor. Här får du en inblick i vad våra liv kan ha gemensamt, och vad som kanske skiljer oss åt, vi som lever nu, och de som levde då – i Tanum för tre tusen år sedan.Utställningsfakta
Utställningen har arbetats fram i ett samarbete mellan Västra Götalandsregionens kulturförvaltning/Vitlycke museum, Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet och Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar.
Faktabearbetning: Christina Toreld och Hans Lundenmark
Storytelling: Aleka Karageorgopoulos
llustatör: Fredrik Dimrå
Rekonstruktioner: Neil Burridge
och Peter Petersson
Formgivning: Carroco AB
Medfinansiärer: Tordenstiftelsen,
In Site – Europeiska unionen Interreg