Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pyssel på minuten!

Att människan gillar att pyssla och hantverka är en sanning lika gammal som vår existens. Birkaflickan som levde under 900-talet begravdes med vackra glaspärlor och arkeologer har hittat forntida leksaker i form av båtar, ankor i ben, hästar av trä och såväl ben som träsnurror som gör vinande ljud. Vårt pyssel har alltid varit en blandning av praktiskt, fint och roligt. Och säkert också socialt och mysigt. Här kan du få testa på några enkla pyssel med inspiration från forntiden.

Gaffelslyngad snodd

Att slynga eller gaffelpåta band och snören är en mycket gammal metod för att skapa starka, lätt elastiska och snygga band och snören.

Slynggaffel

Tälj en enkel slynggaffel. Perfekt om du blir akut pysselsugen under skogsturen.

Bastdocka

Bast är ett gammalt ord som går att hitta i såväl fornsvenska (som talades mellan 1225–1375.) som tidig engelska och tyska. På gammal engelska så betyder “bæst” ungefär innan bark från träd som är bra för rep. Men bast har inte bara använts till att göra rep utan en mängd flätarbeten. Bast kan fås från en mängd olika växter men vi tänker kanske främst på lin, lind eller alm när vi säger bast i vardagligt tal.

Senast uppdaterad: 2020-11-17 13:25