Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skräddö - en port till Tanums världsarv

Skräddö är en sällsynt kombination av rastplats för bilister, utställning över världsarvsområdet och en tidsmaskin som tar oss tillbaka till bronsålderns värld. Här berättas om landskapets historia i relation till hällristningarna, om resenärer då och nu, och inte minst om tanken bakom världsarven globalt.

Rastplatsen, Världsarv Tanum i Skräddö, invigdes sommaren 2015 och är en spännande introduktion till världsarvet! Den ligger vid E6:an i norra Bohuslän strax söder om Tanumshede och är det senaste tillskottet till de många intressanta besöksmålen i området. Skräddö fungerar både som en ingång till världsarvet och som en plats dit du kan åka när du besökt hällristningarna och Vitlycke museum och vill lära dig mer.

Förutom sådant som du vanligen hittar på en rastplats som möjlighet att äta medhavd matsäck och toaletter finns här också en mycket uppskattat utställning om världsarvet och en fantastisk utsikt ut över landskapet.

Hällristningar, landskap och resenärer

Utställningen på rastplatsen handlar om saker som inte finns med i utställningen på Vitlycke museum eller på informationsskyltarna vid hällristningarna. Hit kan du komma innan du ger dig ut i landskapet eller efter för att vidga bilden av Tanums världsarv.

Utställningen fokuserar på fyra spår som utgångspunkter för berättelsen om Tanums världsarv.

Landskap

– hur har landskapet förändrats från den dag du de första invånarna kom till Tanum för åtta tusen år sedan? Från skärgård till dagens skogs- och jordbrukslandskap.

Resande

– hur, vem och varför har man rest genom landskapet? Vi berättar om stenåldersjägarna i sina stockbåtar, om järnvägen och E6an och det som hänt däremellan.

Världsarvstanken

– varför finns Världsarvslistan och hur gick det till när den skapades? Genom andra exempel från Världsarvslistan sätter vi Tanums hällristningar i sitt globala sammanhang.

Hällristningarna

– det finns inga hällristningar i denna del av Tanums världsarv, varför är det så? Här kan du också uppleva de fyra mest kända hällristningarna via interaktiva panoramabilder.

Världsarvsutsikt

Det finns få platser i Tanum där man har en lika bra utsikt över världsarvsområdet som vid den här rastplatsen. En 100 meter lång spång, eller brygga, leder ut till en utsiktsplats där man ser hela kulturlandskapen kring Tanumsslätten, centralområdet i världsarvet. Klara dagar kan man se ända ut till Väderöarna, 22 kilometer bort!

Anläggningen på rastplats Världsarv Tanum är finansierad av Trafikverket. Världsarvets förvaltningsråds tre parter: Länsstyrelsen Västra Götaland, Tanums kommun och Regional utveckling inom Västra Götalandsregionen har bekostat utställning och övrigt innehåll på platsen.

Hitta till Skräddö - rastplats Världsarv Tanum

Rastplatsen ligger vid E6:an, 3,3 km söder om Tanumsmotet (avfart 105).

Kartkoordinater:

WGS84 DD (LAT, LONG): 58.69748, 11.38978

WGS84 DDM (LAT, LONG): N 58° 41.8488', E 11° 23.3865'


Senast uppdaterad: 2024-01-30 14:48