Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fruktbarhetskanor - för fertilitetens skull

Fruktbarhetskanan vid Vidingen, fotograferad 1950 av Åke Fredsjö.

Går det att öka chanserna att bli gravid genom att åka kana på hällristningshällar? Ja, det är en tanke som funnits i hundratals år och på vitt skilda platser. Här kan du läsa mer om fenomenet.

Ett sekundärt bruk av hällarna

Bara inom Tanums världsarv finns tiotusentals bilder och symboler inristade i hällarna och att de spelat en viktig roll för de människor som en gång skapade dem är självklart. Men visste du att hällar av den här typen också setts som magiska långt in i modern tid? – När hällristningarna skapades förstod förstås alla vad de betydde, men efterhand har den förståelsen suddats ut. Människor har fortsatt att vara medvetna om hällristningarna men tappat kunskapen om vad som var syftet med dem från början och istället börjat använda dem på nya sätt, säger Ulf Bertilsson, chef för Svensk Hällristnings Forskningsarkiv.

Hemligt och hedniskt

Förmodligen var det på den vägen som idén om att öka chansen att bli med barn genom att åka kana på hällarna kom till. Ämnet är alltid lika aktuellt – en snabb googling ger genast tusentals tips om hur du bäst ”boostar fertiliteten” – och innan det fanns tillgång till mer vetenskapligt säkrade metoder var hällarna ett av få alternativ. – Ett exempel på en häll som använts på det sättet finns här söder om Tanums världsarv vid Vidingen i Bohuslän. Mitt på hällen finns en blanknött yta som verkligen väcker frågor. En folklivsforskare i början på 1800-talet fick höra från allmogen att barnen använt den för att åka kana, men i själva verket handlar det nog om att man inte ville säga rakt ut att den använts av kvinnor som ville bli med barn. Det var ju ett hedniskt bruk, säger Ulf Bertilsson.

Från Tanum till Italien

Seden att kana runt bland hällristningar och skålgropar i jakten på en graviditet är inte enbart känd från Sverige. I Italiens motsvarighet till Tanums världsarvsområde; Val Camonica, har man till och med en term för dem. – De kallas fruktbarhetskanor, och på en dag hittade vi över tio stycken sådana kanor på hällarna där. Fast de har inte varit något man talat högt om i Italien heller – det är känsligt med tanke på kyrkan. När Ulf Bertilsson får frågan om hur länge den här seden var i bruk skrattar han lite. – Ja, nu ska du få höra. När Vitlycke museum öppnade för påsken 2015 höll jag en föreläsning om fruktbarhet på hällristningarna och jag pratade också om fruktbarhetskanor. Då var det en kvinna i publiken som berättade att hon kände till två damer som åkt kana på hällarna där hon bodde för bara ett tiotal år sedan. Det låter osannolikt, men folktron är stark!

Sensuell inspiration

Fungerar det då? Ja, hittills har i alla fall inte motsatsen bevisats, och i området vid Vitlycke museum och Tanums världsarv finns över 500 hällristningsplatser för den som vill pröva lyckan. Dock är hällar med bilder skyddade enligt lag och därför kan en häll utan bilder vara ett bättre alternativ att gnugga sig emot. Om inte annat finns inspiration att hämta inför aktiviteterna i sängkammaren på hällarna - inte minst i form av Brudparet, Bohusläns mest kända hällristning, som visar ett par tätt tillsammans i en kärleksceremoni.

Senast uppdaterad: 2016-11-04 11:10