Forskningsarkiv för hällristningar
Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA) har sedan starten 2006 bedrivit ett utvecklingsarbete som haft som målsättning att utveckla en modern infrastruktur genom att digitalisera och långtidslagra dokumentation av hällristningarna.
En huvuduppgift har varit skapa en ny infrastruktur – en databas som gör bilderna direkt tillgängliga på internet. Redan har ett stort arkivmaterial från ett antal institutioner digitaliserats. I januari 2015 rörde det sig om cirka 120 000 digitala filer av vilka cirka 13 000 nu finns tillgängliga på forskningsarkivets webbportal www.shfa.se.
Informationen där finns också på engelska, danska och italienska. Portalen har från starten år 2011 haft över 900 000 besökare och antalet stiger kraftigt.
Arkivets insatser över åren kan sammanfattas så här:
- Inventerat, registrerat, skannat, digitaliserat och webbanpassat arkivens handlingar och samlingar.
- Skapat en nationell infrastruktur och ett digitalt forskningsarkiv genom utveckling av ett nytt IT-system med forskningsdatabaser som gjorts tillgängliga med ett webb anpassat användargränssnitt.
- Utvecklat forskningen av materialet på minnesinstitutionen genom forskningsprogrammen "Från märkliga antikviteter för de bildade till kultur- och världsarv för alla". /Ulf Bertilsson, ”Metals on the Rocks”. / Johan Ling och ”Skånes Hällbilder” Peter Skoglund.
- Utvecklat nya digitala 3-D tekniker för dokumentation av hällristningar.
- Publicerat ett 30-tal vetenskapliga artiklar och fem böcker samt skapat en egen bokserie hos det vetenskapligt renommerade förlaget Oxbow Books i Oxford.
- Utvecklat internationell forskarsamverkan i form av konferenser och workshops.
- Utvecklat SHFA:s kursverksamhet på Göteborgs universitet kring dokumentation och tolkning av hällristningar med koppling till traditionell och digital dokumentationsteknik.