Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bronsåldersbenen skvallrar om mord

Hällristningar, figurer med sköld och stidsyxa.

Om du trodde att bronsåldern var en kram- och pussperiod där alla älskade varandra och levde i fred och frihet - tänk om. Skelettfynd skvallrar om brutalt våld, barnamord och massgravar.

Spjutstick var en vanlig dödsorsak. Offer har påträffats både i vanliga gravar och i massgravar där hela familjer tycks ha mördats. I en massgrav vid Sund i Nord-Trøndelag, i Norge, har skelett från minst 22 individer hittats. Hälften var barn under 15 år. Flera av skeletten visar skador efter våld som personerna överlevt. Exempelvis har en medelålders man fått korsryggen krossad med kraftiga klubbslag, men överlevt, och cirka tio år senare blivit dräpt med två spjutstick genom ljumsken.

Flyende höggs i ryggen

Längs stränderna av floden Tollense i norra Tyskland har man funnit lämningarna efter ett slag som utkämpades i början av bronsåldern för 3200 år sedan. Här har man hittat benen efter hundratals individer. Vid en av de arkeologiska utgrävningarna räknade man till 1478 ben, inklusive 20 skallar, på en yta av 12 kvadratmeter. Människorna har kämpat med klubbor, spjut och pilbågar. De krossade skallarna och flintaspetsarna som trängt djupt in i benen berättar om de våldsamma striderna. Många av de inblandade verkar har anfallits bakifrån när de försökte fly undan slakten.

Spjutmördades i Brastad

Beväpnade människor är ett mycket vanligt motiv på hällristningarna. Vapnen kan vara svärd, yxor, spjut eller pilbågar, men mycket sällan ser man att vapnen faktiskt används i strid. Ett undantag finns dock, det är i en scen från Brastad, i Bohuslän, där man ser en person som sticker sitt spjut i en annan person, som i sin tur är beväpnad med en klubba. Detta är den äldsta kända skildringen av ett mord, ristningen är antagligen från 1500-1100 f.Kr.

Senast uppdaterad: 2024-02-05 16:22