Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är Vitlycke museum?

Välkommen till Vitlycke museum och Tanums hällristningar i Bohuslän. Här får du en unik inblick i bronsålderns värld och vi bjuder på upplevelser för hela familjen. Fascineras av det 8000-åriga kulturlandskapet och den gåtfulla bildskatten som finns med på Unescos världsarvslista.

Över hela världen människor har ristat och målat på klippor och i grottor. Här i Tanum har människor från bronsåldern ristat in tusentals bilder i på de släta klipporna i landskapet. Denna bild skatt är så rik på innehåll och så utmärkande att det är bland Unescos världsarvslista.

En av höjdpunkterna när du besöker museet och Tanum hällristningar är att du kan gå på egen hand bland ristningar eller ta del i våra guidade turer på svenska och engelska som sker varje dag under sommarsäsongen. Du kan också gå på en nattlig guidad tur där du ser hällristningarna under ficklampans sken. En upplevelse att minnas! För barnen kan du boka arkeologiskolan och hela familjen kan besöka den rekonstruerade bronsåldersgård att se hur människor levde 3000 år sedan. 

Bronsåldersgården

På gården finns rekonstruktioner av två långhus från äldre respektive yngre bronsålder. Det finns även en verkstad där vi under sommarsäsongen visar hantverk som t.ex. växtfärgning och bronsgjutning. Du kan prova på att skjuta pilbåge, karda ull, mm. Kring husen strövar fåren fritt och bakom gården finns grishägnet. Till jordbruket hör odlingen där vi odlar växter som är så nära bronsålders grödor som möjligt; emmervete, enkornsvete, hirs, gråärter, bondbönor med mera.

Utställningen: Bilder - Bronser - Berättelser

Utställningen tar dig med på en resa tillbaka i tiden till bronsåldern världen. Du träffar, Akaz, Nenna, Alawin, Glicc och Gläär - människor vi återskapat baserat på arkeologiska fynd från gravar och boplatser.

I berättelsen om sitt liv och äventyr, får du en inblick i hur livet var i Tanum 3000 år sedan. 

Rock Art shop

Rock Art Shop är en vacker, spännande och välfylld museibutik. Bokutbudet täcker allt från böcker om barnen på bronsåldern och hällristningarnas underbara värld, till modern forskning inom ämnen som arkeologi, ekologi, filosofi och religion.

Café/restaurant Bronze

 Café Bronze drivs idag av Jonas Sand.

Kontaktuppgifter till café Bronze:

Mobil 0735 - 11 44 59 eller mail 

sand_jonas@hotmail.com

 

Senast uppdaterad: 2022-04-05 09:49