Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vitlyckehällen

Översiktsbild av Vitlyckehällen.

Den mest välbesökta av ristningsplatserna i Tanums världsarvsområde är Vitlyckehällen som ligger 300 meter från Vitlycke museum. Här hittar du bland annat Bohusläns mest kända ristning - Brudparet.

Här finns runt 500 enskilda bilder inhuggna från hela den period man gör hällristningar i Bohuslän, från 1700 f.Kr. till 300 f.Kr. Förutom den stora hällristningen finns det fyra mindre hällar som binds samma av en stig på ungefär 500 meter. På toppen av berget ovanför Vitlyckehällen ligger två gravrösen från äldre bronsålder, med en ståtlig utsikt över Tanumsslätten och världsarvsområdet.

Brudparet

Scenen som kallas för Brudparet består av en man och en kvinna som står tätt tillsammans med ytterligare en man som står med höjd yxa till vänster om de två. Kanske är detta en bild av ett rituellt förhistoriskt bröllop som man höll varje vår för att locka till goda skördar och välmående boskap. Mannen med yxan till vänster skulle då kunna vara en rituell ledare som genomför ceremonin och välsignar paret med sin yxa.

En resa till dödsriket?

Kvinnor är inte speciellt vanliga på våra hällrisningar, men vid Vitlycke är vi begåvade med två; förutom ena halvan av Brudparet finns det på mitten av hällen en bild av en kvinna som sitter på huk. Till vänster om kvinnan ligger det en man som kanske är död. Mannens ben går in i en ristning av en båt. Kanske är det en beskrivning av färden till dödsriket vi ser här. Idén att resa över vattnet finns i många förhistoriska religioner, den grekiska mytologin är ett bra exempel där de döda åker färja över floden Styx för att komma till dödsriket.

Gräns av gropar

Den högra delen av hällen klyvs av en rad med 70 skålgropar. På var sida om raden med skålgropar står tre krigare, en till vänster och två till höger. De är beväpnade med svärd, yxor och sköldar. Kanske är raden en gräns och det vi ser är en strid om denna gränsdragning. Annars kan man se skålgropar spridda över hällytan, en del till synes slumpmässigt utspridda, andra ingår i figurer: till exempel som last i skepp, mellan benen på människor eller under svansen på tjurar.

Vitlyckehällen i 3D

3D-modeller är inget nytt när det gäller hällristningar, men fokus har legat på att dokumentera det mikrolandskap som hällen med dess ristningar utgör och man har framför allt talat till forskarvärlden. Modellerna har därför inte alltid varit de mest njutbara att titta på. Vitlycke museums tanke är att utnyttja samma teknik för att skapa en så användarvänlig modell som möjligt. Förhoppningen är att man ska kunna besöka Vitlyckehällen även om man inte har möjlighet att komma fysiskt till platsen.

Om man tittar på en dator använder man med fördel en mus. Man förflyttar sig med höger musknapp, roterar med vänster musknapp och zoomar med skrollhjulet.

Om man har problem att se modellen på sin telefon rekommenderar vi att man laddar ner appen Sketchfab som finns på Google play och App store.

Hitta hit

Vitlyckehällen ligger 2 kilometer söder om Tanumshede längs väg 914 mot Kville. Parkeringen ligger vid Vitlycke museum. Från parkeringen leder en 300 meter lång grusväg fram till Vitlyckehällen.

 

Senast uppdaterad: 2024-02-15 13:17