Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hällristningsområdet vid Aspeberget

Aspeberget ligger 700 meter söder om Vitlycke museum. Här finns en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. Det finns även en promenadstig på berget som tar dig förbi ett antal ristningar som både är målade och omålade. På toppen av berget har man en fin utsikt över Tanumsslätten och världsarvsområdet.

Skadade tjurar

Den första ristningen man kommer till när man går från parkeringen domineras av mycket djupt huggna bilder av tjurar, båtar och människor. Det är tack vare bildernas djup som ristningen finns kvar att se idag; denna häll är mycket svårt skadad av vittring och täcks över från höst till vår för att rädda den för eftervärlden. Längs stigen finns det fler skadade ristningar som är permanent övertäcka. Läs mer om varför graniten vittrar och vad man kan göra för att vårda hällristningarna här.

Vapen och gropar

Fortsätter man till vänster kommer man till en mindre ristningsyta som ligger mitt på bergssluttningen, en brygga har byggds för att man ska kunna ta sig fram till bilderna. Här kan man se krigare som fått sin beväpning uppgraderad; någon gång under bronsåldern har de försetts med spjut som går rakt igenom deras armar. Till vänster om krigarna finns en person som håller en grupp skålgropar i sin enorma hand. Det är fyra rader om sju gropar, plus en extra som klämts in mellan raderna. Är varje grop en dag och de totalt tjugonio en månad?

Längs stigen

Följ trappan upp på berget. Där är de flesta ristningar omålade, passa på att besöka dem en regnig dag då de är lättare att se. Men det finns också en stor häll som är målad och vars mest kända ristning är en rad med elva människor som verkar vara på marsch åt höger. Kan det vara en bröllopsprocession eller någon annan ritual kanske? Förutom människorna finns det mängder av båtar på hällen tillsammans med skålgropar och ett antal djur, fram för allt tjurar.

Hitta hit

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:49