Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gaffelslyngad snodd

Gaffelpåtning är kanske mest typisk för medeltida klädnad då de starka men också elastiska banden var perfekta till snörning och upphängning av hosor eller liknande. Vi vet nu att metoden är äldre än så och att slynggaffeln var ett välanvänt verktyg redan under järnåldern. Ännu mer spännande är det faktum att gaffelpåtning var vanligt ända in på 1800-talet.

När tekniken väl har satt sig så är detta ett enkelt hantverk som passar väl ihop med mys i naturen som lugna kvällar framför TV:n.

För att slynga en snodd behöver du: En slynggaffel (täljd eller fyndad från naturen), garn (flera färger om du känner dig manad), en sax och en rejäl dos tålamod.

1. Börja med att linda garnet som på bilden:

 

2. Därefter lyfter du den undre öglan över den övre på det högra benet, och dra åt:

3. Vrid sedan gaffeln ett halvt varv medsols så att garnet kommer att ligga ovanför öglan på högra benet, och lyft den undre öglan över den övre. Dra åt:

4. Spänn åt genom att dra garnet åt höger. Upprepa sedan steg 2 och 3 till snodden har nått önska längd. 

I den här filmen på Youtube finns en film där tekniken syns tydligt. Lycka till!

 

Att tälja sig en slynggaffel är även det det väldigt roligt pyssel, förutsatt att man känner sig bekväm med att tälja. Du kan enkelt göra en slynggaffel genom att leta reda på  en Y-formad pinne och göra rent den. Tänk dock på att aldrig bryta några grenar, leta på marken.

Senast uppdaterad: 2020-12-02 15:56