Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bastdocka

Många fynd av lind och almbast har gjorts under historisk tid. Då lindbasten är mycket rötbeständig 'vet vi att den även varit I bruk under forntiden. Forntida fynd av bast skor har gjorts I östra Europa, repöglor av linbast har påträffats på danska stenåldersboplatser. Ända in på 1500-talet tillverkades mjärdar och nät av bast. Vi ska dock titta på ett lite enklare men möjligen lika anrikt hantverk. Att binda dockor.

Du behöver: Bastsnöre av naturbast (finns hos många hobby- och trädgårdsbutiker).

Tips: Om du tycker att det är svårt att hålla delarna på plats medan du tvinnar eller flätar så är det smidigt att använda en klädnypa för att hålla allt på plats.

1. Plocka fram din bast och lösgör en tjock slinga av basttrådar. Ju kraftigare slinga, desto större blir din docka.
2. Knögla ihop ena enden av din bastslinga för att skapa dockans huvud. Fäst huvud geom att vira bast runt huvudet och skapa på så sätt dockans hals. För att göra det lite lättare för dig själv kan du också knyta en tråd runt dockans huvud.

 

3. Separera två sektioner från bastslingan och skapa formen av ett T. Dessa kommer att bilda dockans armar. Arbeta med en sektion i taget, vik armen till önskad längd och använd överskottet av basten till att fästa din arm och skapa armens form. Precis som med huvudet så kan du också välja att knyta dina armar med en separat tråd.

5. Om du får överskott från din första arm kan du enkelt fläta in det i nästa arm. Glömt inte att fästa dina basttrådar med en knut.

6. Dela det som är kvar av slingan i två delar i formen av ett V.
Dessa kommer att bli dockans ben. Benen kan antningen flätas och överskottet klippas eller viras på samma sätt som dockans armar. Det sistnämda är betydligt enklare. Vik basten till önskad läng och börja vira. Du kan också ge dockan en fluffig kjol genom att vika hela slingan dubbelt och vira överskottet runt dockans midja och sedan fästa med en knut.

Senast uppdaterad: 2021-01-19 07:14