Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

30 års jubileum: Världsarvet Tanums hällristningar

Hand som känner på hällristningar på Aspeberget.

Världsarvet Tanums hällristningar firar sitt 30-årsjubileum! Det ca 41 km2 stora hällristningsområdet i Tanum listades på UNESCO:s världsarvslista 1994. Utforska den fascinerande historien och betydelsen av dessa forntida hällristningar när vi markerar tre decennier av deras ansedda globala erkännande. Upptäck mer via länkarna nedan

Hällristningsområdet i Tanum togs upp på världsarvslistan 1994, som det femte svenska bidraget. Så här lyder Världsarvskommitténs motivering:

"Tanums hällristningsområde är ett enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Motivens variationsrikedom är ett unikt vittnesbörd om livet under europeisk bronsålder. Samspelet mellan den kontinuerliga bosättningen och markanvändningen, såsom den avspeglas i hällristningarna, gravfälten och landskapet gör Tanumsområdet till ett enastående exempel på kontinuerlig mänsklig bosättning under åtta tusen år."

Mer information om UNESCO och Världsarvets Tanums hällristningar

Karta

Inom världsarvsområdet finns ungefär 600 hällristningsplatser som tillsammans innehåller tiotusentals bilder. Fyra av platserna är iordningställda med parkeringsplatser, gångvägar och skyltar: Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum. Litsleby är dessutom anpassad för rullstolsburna. Ladda ned karta med vägbeskrivning här.

Praktisk information - Hällvett

De hällristningar som är iordningsställda för besökare är tillgängliga dygnet runt, året runt. Det kostar inget att besöka världsarvets hällristningar. Läs mer om praktisk information inför ditt besök i världsarvet.

vitlyckehällen med vy från drönare.

Vitlyckehällen

Den mest välbesökta av ristningsplatserna i Tanums världsarvsområde är Vitlyckehällen, som ligger 300 m från Vitlycke museum. Här hittar du bland annat Bohusläns mest kända ristning - Brudparet.

Fossumhällen vy från drönare.

Hällristningarna vid Fossum

Fossum är ett besöksområde som ligger i Tanums världsarvs nordöstra hörn, ca 5,2 kilometer från Vitlycke museum. Denna hällristning är mycket kompakt, den lilla bergytan är sprängfylld med bilder. Här trängs Fossumkvinnan med krigare, musiker och dansare med jägare och hjortar med hundar.

Stor hällristning man med spjut.

Hällristningarna vid Litsleyby

Ristningen vid Litsleby ligger 2 kilometer söder om Vitlycke museum. Hällen domineras av en 2,3 meter lång krigare, den så kallade Spjutguden. Här är det lätt att ta sig fram till hällristningarna. Det är nära mellan bussparkering och ristningar och det finns ramper för rollatorer, rullstolar, barnvagnar samt information för synskadade.

aspeberget vy från drönare.

Hällristningsområdet vid Aspeberget

Aspeberget ligger 700 meter söder om Vitlycke museum. Här finns en stor häll med bland annat bilder av tjurar, krigare och skepp. Det finns även en promenadstig på berget som leder upp till bergstoppen. Från toppen får du en enastående utsikt över världsarvsområdet.

omålad hällristning med skepp och voltigörer.

Vandring i världsarv

Vandring i Världsarv är en sex kilometer lång led som tar dig till tre olika platser med spännande hällristningar: Lövåsen med sin shaman, Gerumhällen med slänggungan och Sotetorp med skepp med människor som slår bakåtvolter.


Senast uppdaterad: 2024-03-04 10:47