Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Från skogstroll till nättroll – bli Trollbunden på Vitlycke museum!

Utställningsaffisch till utställningen Trollbunden

När man talar om trollen står de i farstun, eller, som i det här fallet på något av Västra Götalandsregionens museer. Nu går den uppmärksammade utställningen Trollbunden – folktro, fakta och fiktion från digital till fysisk form.

När blev du senast nätskrämd? Var det på grund av Slenderman eller Momo challenge? Och får du lite ångest varje gång du råkar trampa på en A-brunn?

I Trollbundens fysiska, interaktiva version kan du som besökare utmana din vidskeplighet i skrockhjulet, lära dig mer om källkritik, ta del av historiska och moderna myter och dela med dig av egna skräckupplevelser på nätet. Via QR-koder finns också ormkulterna, gengångarna och mördarclownerna i den digitala utställningen tillgängliga.

Näcken och nätskräcken

Människans behov av berättelser är utställningens röda tråd, från forntidens föreställningar om magiska väsen till dagens fake news och alternativa fakta. Experter som folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren och journalisten och viralgranskaren Jack Werner har bidragit med innehåll till utställningen.

Mata trollen

Resan från folktrons skogstroll till dagens nättroll blir extra tydlig i utställningen eftersom varje museum får besök av ett mörkt, mystiskt och platsunikt väsen. Den som vågar ge trollen uppmärksamhet kan ta en selfie med dem, eller kanske rent av avslöja vad som döljer sig under deras kåpor.

– Jag skulle säga att alla satsningar som uppmanar till att titta närmare på vad som döljer sig under ytan är bra satsningar. Det kan nog finnas en bild av att det mänskliga berättandet är lite dött och institutionaliserat idag, säger Jack Werner som driver den populära Creepypodden.

Dessutom bjuder utställningen på lokala historiska föremål – allt från bronsålderssvärd till avhuggna fingrar – och deras sanna eller osanna berättelser.

Besök utställningen här!

Den fysiska utställningens fem olika upplagor öppnar fredagen 14 februari 2020 på Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Vitlycke museum och Vänersborgs museum (har en mindre version av utställningen än övriga museer).

Lödöse museum: utställningen är öppen klockan 11–16 tisdagar till söndagar. Torsdagar har vi öppet 11-19.

Forsviks bruk:  Trollbunden är öppen för bokningar fram till brukets säsongsöppning den 16 maj då den har samma öppettider som verksamheten i övrigt.

Göteborgs naturhistoriska museum: utställningen är öppen klockan 11–17 tisdagar–söndagar. På torsdagar öppet till 20:00.

Vitlycke museum: öppen för bokning från 14 februari. Helgöppet från 9 april. Maj- oktober - öppet dagligen. 

Vänersborgs museum: Trollbunden finns i Skaparverkstaden från och med 14 februari. Öppettider för museet hittar du via den här länken.

Utställningen står till och med 1 november 2020 (2 augusti på Lödöse museum).

Senast uppdaterad: 2020-01-21 16:45