Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Bilder från förr

två personer filmar hällristningar med gammeldags kamera.

Utställningen Bilder från förr utforskar en bortglömd historia genom filmen "Bronsålder" och fotografier från inspelningen 1954. Se hur hällristningar tolkades och förmedlades för över 70 år sedan, och upptäck dessa fascinerande bilder från förr som fortsätter att förbrylla och inspirera än idag.

Bilder från förr

Utgångpunkten för utställningen Bilder från förr är produktionen av filmen Bronsålder och här visas med hjälp av film och fotografi hur hällristningar tolkades för mer än 70 år sedan. Genom denna utgångspunkt synliggör utställningen en bortglömd historia om hur hällristningar har tolkats och förmedlats i det förflutna. Hällristningarna är bilder från förr som fortsätter att fascinera och förbrylla – nu och med största sannolikhet även i framtiden.

Filminspelningen 1954

Sommaren 1954 begav sig en grupp unga kulturarbetare och filmentusiaster från Göteborg till norra Bohuslän för att nattetid spela in en film om hällristningarna i Tanum. Gruppen, ledd av journalisten Lars Krantz, inkluderade fotograferna Andrej Gavrjusjov och Lars Jevbratt. De kände varandra inom ramen för Göteborgs studenters fimstudio. Resultatet blev den 12 minuter långa kortfilmen "Bronsålder", som premiärvisades vid filmfestivalen i Cannes 1955 och utsågs till årets bästa svenska kortfilm av tidskriften Folket i bild.

Utställningen Bronsåldersbild

Under inspelningen togs även stillbilder av hällristningarna, som ställdes ut på Göteborgs konstmuseum i december 1954 under rubriken "Bronsåldersbild". Dessa bilder visades senare på Historiska museet i Stockholm, Malmö museum och flera museer i Tyskland.

Film och Fotografi: En bortglömd historia

Trots att filmen "Bronsålder" väckte uppmärksamhet har den lämnat få avtryck i svensk filmhistoria och har fram tills nyligen inte funnits tillgänglig i digital form. I denna utställning lyfter vi fram dessa bortglömda filmiska och fotografiska representationer av de bohuslänska hällristningarna.

Digitalisering och Restaurering

Filmen har digitaliserats och restaurerats av Svenska Filminstitutet, och stillbilderna från utställningen 1954 har digitaliserats från originalnegativen för att presenteras här. Upptäck filmen "Bronsålder" och stillbilderna från inspelningen, mitt i det område där de togs för 70 år sedan.

Utställningsfakta

Utställningen är producerad av Vitlycke museum, som en del av Västra Götalandsregionens kulturförvaltning.

Utställningsproducent: Emma Backelin

Tack till våra medskapare

Vi vill rikta ett varmt tack till Mischa Gavrusjov för att generöst ha gjort bildmaterialet tillgängligt för utställningen. Ett stort tack även till Erik Florin Persson, vars gedigna forskning och välformulerade texter har bidragit till att ge utställningen dess djup och sammanhang.

 


Senast uppdaterad: 2025-06-25 09:27