Får jag ta med mig hunden?
Endast ledarhund och assistanshund är tillåtna inne i Vitlycke museum. Hundar är varmt välkomna i alla utomhusområden i anslutning till Vitlycke museum. Nedan hittar du mer information och tips när du besöker oss med hund.
Hundar på Vitlycke Museum
Observera att alla hundar ska vara kopplade.
Museet
Hundar är inte tillåtna inne på museet, med undantag för ledarhundar och assistanshundar. Av hänsyn till allergiker är det endast dessa hundar som får vistas inomhus.
Bronsåldersgården
Bronsåldersgården välkomnar hundar. För att besöka denna plats behövs en entrébiljett till Vitlycke museum.
Biljetter
Låt hunden vänta utanför medan ni köper entrébiljett. Receptionen meddelar er hur ni tar er vidare till bronsåldersgården.
Besök världsarvet med hund: Våra 5 bästa tips
Hundar är varmt välkomna i alla utomhusområden i anslutning till Vitlycke museum. Tänk på att alltid ha hunden kopplad.
1. Vandring i världsarv
En sex kilometer lång vandringsled i varierande terräng som förutom de tre olika hällristningsplatserna: Lövåsen, Gerumshällen och Sotetorp även erbjuder två och fyrbenta vandrare insikt i Tanums mer sentida kulturhistoria med flera ruiner av torp, ladugårdar och en fantastisk kvarnruin. Terrängen är varierande och det kan vara halt och lerigt på sina ställen.
Vandra omgiven av kulturhistoria omgiven av vackernatur som sträcker sig från öppna fält till tallskog. Här finns också en utsiktsplats med bänkar för den som vill pusta ut innan vandringen fortsätter.
Hitta till Vandring i Världsarv
Parkeringsplatsen ligger 4 km från Vitlycke museum. Följ väg 914 söderut i 3 kilometer och tag vänster vid skylten ”Hällristningar 1”. Parkeringen ligger på höger sida efter 1 kilometer.
Vandring världsarv på Google Maps.
Klicka här för att läsa med om Vandring i världsarv.
2. Vitlyckehällen och Vitlyckestigen
Bara ett stenkast från den välkända Vitlyckehällen ligger Vitlyckestigen, en kort promenad med ett stort innehåll. Själva stigen är ungefär 500 meter lång men fortsätter också upp till två gravrösen från äldre bronsåldern. Terrängen är varierande från trappor till branta bergspartier och iordninggjorda stigar. Dock är inte promenaden mer krävande än att den ger en lagom utmaning för en barnfamilj på utflykt eller våra mer seniora fyrbenta vänner.
Här kan du exempelvis se Sveriges kanske mest spridda men förhållandevis okända hällristning: det skepp som finns avbildat på den svenska femtiokronors sedeln. Men även skatter så som vättefötter, hjortar och så klart vackra båtar.
Hitta till Vitlyckehällen och vitlyckestigen
Vitlyckehällen och Vitlyckestigen ligger 2 kilometer söder om Tanumshede längs väg 914 mot Kville. Parkeringen ligger vid Vitlycke museum. Från parkeringen leder en 300 meter lång grusväg fram till Vitlyckehällen.
Hällristningarna vid Vitlycke på Google Maps.
3. Bronsåldersrösena
Rösena, med sin magnifika utsikt, utgör en perfekt plats för en picknick där både människor och deras husdjur kan njuta av tiden tillsammans. Belägen på bergets topp, erbjuder den en utmärkt vilopaus innan fortsatt utforskning av världsarvet. Terrängen varierar från trappor till branta klippor och välpreparerade stigar.
Hitta till Rösena
Parkera vid besökparkeingen vid Vitlycke museum. Följ grusvägen som går från parkeringen till Vitlyckehällen ca 300 meter. Följ skyltarna till Röset intill hällen.
4. Upptäck Fossums Historiska Hällristningar
Vid Fossum har ni möjlighet att beundra ett 3000 år gammalt bevis på det unika bandet mellan hund och människa. Här finns fascinerande hällristningar som föreställer människor med vapen och deras trogna hundar. Dessa forntida konstverk ger en inblick i hur viktig relationen mellan människa och hund var redan då.
Hitta till Fossum
Parkeringen ligger vid väg 163, 1,5 kilometer sydöst om Underslös museum. Från parkeringen behöver man korsa vägen för att komma till hällristningarna, följ den iordningställda stigen. Samtliga hällar har informationsskyltar och stigen är försedd med trappor för ökad tillgänglighet.
5. Rastplatsen, Världsarv Tanum i Skräddö
Utöver det vanliga som finns på en rastplats, såsom möjligheten att äta medhavd matsäck och toaletter, erbjuder denna plats även en ramp som leder till en utsiktsplats. Härifrån kan du se stora delar av världsarvsområdet. En stig från parkeringen tar dig till en mindre hällristningshäll och andra kulturhistoriska lämningar. Stigen är en kilometer lång fram och tillbaka.
Hitta till rastplatsen Världsarv Tanum
Rastplatsen ligger vid E6:an, 3,5 kilometer söder om Tanumsmotet, avfart 105.
Rastplats Världsarv Tanum på Google Maps.
För mer information om hällristningarna i världsarvet - klicka här för att komma till Vitlycke museum audioguide.