Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Med hund i världsarvet

Hund vid hällristningsområdet Torsbo.

Vandring i världsarv

En sex kilometer lång vandringsled i varierande terräng som förutom de tre olika hällristningsplatserna: Lövåsen, Gerumshällen och Sotetorp även erbjuder två och fyrbenta vandrare insikt i Tanums mer sentida kulturhistoria med flera ruiner av torp, ladugårdar och en fantastisk kvarnruin. Terrängen är varierande och det kan vara halt och lerigt på sina ställen.

Vandra omgiven av kulturhistoria omgiven av vackernatur som sträcker sig från öppna fält till tallskog. Här finns också en utsiktsplats med bänkar för den som vill pusta ut innan vandringen fortsätter.

Superkul tyckte museihunden Buster!

Klicka här för att läsa med om Vandring i världsarv.

 

Vitlyckestigen

Bara ett stenkast från den välkända Vitlyckehällen ligger Vitlyckestigen, en kort promenad med ett stort innehåll. Själva stigen är ungefär 500 meter lång men fortsätter också upp till två gravrösen från äldre bronsåldern. Terrängen är varierande från trappor till branta bergspartier och iordninggjorda stigar. Dock är inte promenaden mer krävande än att den ger en lagom utmaning för en barnfamilj på utflykt eller våra mer seniora fyrbenta vänner.

Här kan du exempelvis se Sveriges kanske mest spridda men förhållandevis okända hällristning: det skepp som finns avbildat på den svenska femtiokronors sedeln. Men även skatter så som vättefötter, hjortar och så klart vackra båtar. Rösena med sin vackra utsikt utgör också en perfekt picknickplats där både två och fyrbenta kan njuta av utsikten tillsammans. En perfekt bensträckare innan man ger sig vidare ut i världsarvet.

Om går turen till Fossum så kan man även passa på att titta på ett 3000 år gammalt bevis för att bandet mellan hund och människa är något alldeles extra. Hundar är varmt välkomna i alla utomhusområden i anslutning till Vitlycke museum.

För mer information om hällristningarna i världsarvet - klicka här för att komma till Vitlycke museum audioguide.

Senast uppdaterad: 2020-12-28 10:11