Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sommarsolståndet 20/6

en brygga med människor med eld i förgrunden.

Sedan forntiden har människan hyllat solen och följt dess resa från tidig vår till sensommaren. Sommarsolståndet firar fruktbarhet, kärleken och sommarens återkomst. Välkommen till Vitlycke museum 20 juni för en hyllningskväll till solen.

Torsdag 20 juni

  • 11:30 Sagostund med Hörsägen i Bronsåldersgården (barn, alla åldrar).
  • 13:00 Sagostund med Hörsägen Bronsåldersgården (barn, alla åldrar).
  • kl. 13:30, inleder vi firandet med att maja (löva) Maja, vår midsommarstång, enligt gammal lokal Bohuslänsk tradition.
  • kl. 17:30 reser vi vår Maja i Bronsåldersgården.
  • kl. 18:00 blir det dans kring stången
  • Därefter (ca. 18.45.) Avslutning vid offermossen.

I skymningen är gränsen mellan människans värld och det övernaturligas rike tunnare än vanligt och naturen flödar av magiska krafter. Vi avslutar med en gemensam vandring till offermossen där väsen och gudinnor från svunnen tid döljer sig i diset. Välkomna att dela en magisk kväll med oss. 

Var?

Firandet sker i bronsåldersgården som ligger cirka 50 meter bakom museet. Offermossen är en liten sjö som ligger i skogen bakom museet.

Vem kan delta i sommarsolståndet?

Alla barn och vuxna är välkomna att fira. Alla aktiviteter grundar sig i gamla traditioner och har ingen religiös koppling. Vi firar in sommaren och den vackra naturen tillsammans.

Kostnad?

Barn och unga under 20 år har fri entré på museet.

Information om entréavgifter.


Senast uppdaterad: 2024-03-14 13:56