Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Berättelser om öl i fornnordisk mytologi och svensk folktro 20/10

Föreläsaren Tommy Kuusela

I Tommy Kuuselas föredrag presenteras olika mytiska berättelser om hur öl och mjöd skapats och vad det haft för betydelse för människan under järnåldern i Sverige.

 Vi får även höra om öl i samband med folktrons föreställningar: om trollens öl, om hur man skyddade brygden mot onda makter, om öl som tyda för att se in i framtiden, om öl till de underjordiska, om övernaturligt öl, om hur änglaöl skapades och så vidare.

Tommy Kuusela är fil.dr. i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. 2017 försvarade han sin doktorsavhandling vid Stockholms universitet om interaktion mellan gudar och jättar i en fornnordisk hallmiljö. Han har skrivit ett 20-tal vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar om sina forskningsintressen: folktro, fornnordisk religion och djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

20 oktober, kl. 13.00. Ingen föranmälan, gratis entré.

Senast uppdaterad: 2019-09-10 15:22