Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Berättelser om öl i fornnordisk mytologi och svensk folktro 20/10

Föreläsaren Tommy Kuusela

I Tommy Kuuselas föredrag presenteras olika mytiska berättelser om hur öl och mjöd skapats och vad det haft för betydelse för människan under järnåldern i Sverige.

 Vi får även höra om öl i samband med folktrons föreställningar: om trollens öl, om hur man skyddade brygden mot onda makter, om öl som tyda för att se in i framtiden, om öl till de underjordiska, om övernaturligt öl, om hur änglaöl skapades och så vidare.

Tommy Kuusela är fil.dr. i religionshistoria och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. 2017 försvarade han sin doktorsavhandling vid Stockholms universitet om interaktion mellan gudar och jättar i en fornnordisk hallmiljö. Han har skrivit ett 20-tal vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar om sina forskningsintressen: folktro, fornnordisk religion och djur ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

20 oktober, kl. 13.00. Ingen föranmälan, gratis entré.

Senast uppdaterad: 2019-09-10 15:22