Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Den inre farleden vid Köpestad i Svarteborg - och den förste namngivne "svensken" 23/10

En medaljong i guld. På medaljongen en man i profil och några runor

Kristina Bengtsson berättar om den möjliga handelsplatsen vid Köpestad i Svarteborg och om en spännande järnåldersmedaljong med det äldsta egennamnet i Bohuslän.

Söndagen den 23 oktober kl 13:00
Hörsalen, fri entré

Det har säkerligen funnits många förhistoriska handelsplatser i Bohuslän, men de flesta är dåligt utforskade. Dock har det i Kungahälla hittats en vendel/vikingatida handelsplats och likaså vid Köpingen vid Göta älv. På Greby utanför Grebbestad fanns en handelsplats redan under romersk järnålder, ca 300 e Kr.

I Svarteborg finns en plats som heter Köpestad. Namnet indikerar att här kan ha legat en liknande handelplats, något som också förstärks av de viktiga fynd som gjorts i området. Ett av dessa viktiga fynd är en spektakulär guldmedaljong. På ena sidan av medaljongen finns en man avbildad i profil. Intill mannen finns en uppsättning runor, som förmodligen bildar ett namn. Det skulle innebära att detta förmodligen är den äldsta namngivna personen inom Sveriges nuvarande gränser.

Idag ligger köpestad långt från havet. Så var inte fallet under tidig järnålder. Då låg Köpestad vid den ”inre farleden”, som via Gullmarsfjorden, över Dingleslätten, via sjön Aspen och Bullaresjöarna nådde upp till Idefjorden.

Senast uppdaterad: 2022-10-18 14:43